


Folder
DMSA-Nierscintigrafie
Onderzoek op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) voor een DMSA-nierscintigrafie.
Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.
Het onderzoek vindt plaats op locatie Beeldvorming 2
(Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg A – 0 – paars.
Wij verzoeken u 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling, minimaal een dag voor het onderzoek.
De licht radioactieve stof welke wij inspuiten wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.
Wat is een DMS-Nierscintgrafie?
Bij dit nucleair geneeskundig onderzoek wordt een licht radioactieve stof in uw arm geïnjecteerd. De nieren nemen deze licht radioactieve stof op waardoor wij informatie krijgen over uw nierfunctie en eventuele schade aan het nierweefsel. Vier uur nadat de stof in uw arm is toegediend, worden er foto’s van uw nieren gemaakt.
Voorbereiding
- Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.
- Tijdens de scan kunt u uw kleren aanhouden. Wij adviseren u om gemakkelijke kleding te dragen, bijvoorbeeld een T-shirt en joggingbroek. Let op dat er geen metalen delen aan deze kledingstukken zitten, zoals ritsen of knopen.
-
Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.
Wat u altijd moet melden
- Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.
- Als u borstvoeding geeft, kan het zijn dat u na toediening van het radiofarmacon enkele voedingen moet overslaan. Heeft u vragen hierover neem dan voor het onderzoek contact op met onze afdeling.
-
Heeft u last van allergieën bijvoorbeeld hooikoorts, astma of eczeem? Dan moet u dit melden aan de Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.
Medicijnen
Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.
Het onderzoek
U krijgt eerst de licht radioactieve vloeistof via een infuus in uw arm toegediend. Deze vloeistof heeft minimaal vier uur tijd nodig om volledig opgenomen te worden door de nieren. In de tijd tussen injectie en scan hoeft u niet op de afdeling te blijven. Het is wel belangrijk om na injectie van de radioactieve stof veel te drinken.
Na vier uur vragen wij u om naar het toilet te gaan om uw blaas te legen. De licht radioactieve stof verlaat het lichaam via de urine, wanneer de blaas vol is stoort dit op de foto’s. Vervolgens worden foto’s gemaakt van uw nieren in verschillende richtingen. Iedere foto duurt vijf minuten. U ligt op uw rug op een tafel. Een camera neemt de radioactieve stof waar en maakt foto’s.
Het toestel staat vlak boven en onder het lichaam, maar komt niet in aanraking met uw lichaam. U zult niks merken of voelen van het maken van de foto’s.
Het totale onderzoek duurt ongeveer 20-30 minuten. Het is belangrijk dat u gedurende de scan zo stil mogelijk blijft liggen. Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de aanwezige Nucleair Geneeskundige en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.
Kinderen
Als uw kind dit onderzoek nodig heeft, krijgt u eerst een afspraak bij de kinderprikdienst voor het plaatsen van een infuus in de arm van uw kind. Via dit infuus krijgt uw kind de licht radioactieve vloeistof toegediend bij op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde). Deze vloeistof heeft minimaal vier uur tijd nodig om volledig opgenomen te worden door de nieren waarna er foto’s gemaakt kunnen worden. In de tijd tussen injectie en scan hoeft uw kind niet op de afdeling te blijven. Uw kind mag alles eten en drinken.
Na vier uur worden foto’s gemaakt van de nieren in verschillende richtingen. Voordat we starten met het maken van de foto’s vragen we u om de luier van uw kind te verschonen. Er worden meerdere foto’s gemaakt; ieder vijf minuten. Het totale onderzoek duurt ongeveer 20-30 minuten.
Bij kinderen mag er één ouder/begeleider mee gedurende het hele onderzoek. U mag een DVD, boekje of knuffel meenemen. Op de afdeling is een DVD-speler aanwezig.
Het is mogelijk om flesvoeding te geven gedurende het onderzoek. Bij kleine kinderen kan flesvoeding helpen bij het stil blijven liggen. Het kan zijn dat we uw hulp vragen om ervoor te zorgen dat uw kind goed stil blijft liggen tijdens het onderzoek.
Na het onderzoek
Wanneer het onderzoek technisch gelukt is en het af te beelden gebied er goed op staat mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen. Als u bedlegerig bent, haalt een verpleegkundige u op. U hoeft geen specifieke maatregelen te treffen na het onderzoek.
Risico’s en bijwerkingen
De gebruikte licht radioactieve stof is ongevaarlijk voor u en uw omgeving en heeft geen bijwerkingen.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek is niet onmiddellijk bekend, dit duurt 3 tot 5 werkdagen. De afdeling Beeldvorming stuurt het verslag van het onderzoek naar uw behandelend specialist. In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de uitslag met u. Deze afspraak moet u zelf te maken.
Contact
Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.
Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)
043 – 387 67 47 op werkdagen
van 08.00 uur tot 16.30 uur