wacht bevo2

Folder

Ejectiefractie

Onderzoek op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

1: Het maken van een botscintigrafie
Scanner ejectiefractie

U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) voor een ejectiefractie onderzoek.

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Het onderzoek vindt plaats op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) niveau 0. Volg A – 0 – paars.

Wij verzoeken u tien minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling, minimaal een dag voor het onderzoek. De licht radioactieve stof welke wij inspuiten wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.

Wat is ejectiefractie

Bij een ejectiefractie onderzoek kijken wij naar de pompfunctie van uw hart. Met dit onderzoek brengen wij de werking van uw hartspier in beeld.
Door u vooraf te injecteren met een medicijn gevolgd door een minimale hoeveelheid radioactieve stof kunnen we uw hartspier vastleggen met een speciale camera. Die radioactieve stof circuleert door uw hart en gebruiken we om de pompfunctie van uw hart te berekenen.

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.
  • Tijdens de scan kunt u uw kleren aanhouden. Wij adviseren u om gemakkelijke kleding te dragen, bijvoorbeeld een T-shirt en joggingbroek. Let op dat er geen metalen delen aan deze kledingstukken zitten zoals ritsen of knopen.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.
  • Als u borstvoeding geeft, kan het zijn dat u na toediening van het radiofarmacon enkele voedingen moet overslaan. Als u hierover vragen heeft, neem dan voor het onderzoek contact op met onze afdeling. Ook adviseren wij om het contact met uw baby de eerste 12 uur na injectie te beperken.
  • Heeft u last van allergieën bijvoorbeeld hooikoorts, astma of eczeem? Dan moet u dit melden aan de Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

U krijgt een infuus in uw arm waar een medicijn wordt ingespoten. Aan dit medicijn gaat de licht radioactieve stof “plakken” waardoor we de pompfunctie kunnen meten met de scanner. Dit medicijn moet minimaal 30 minuten inwerken in het lichaam. Tijdens deze wachtperiode kunt u plaats nemen in de wachtkamer.

Na 30 minuten gaat u op uw rug op de onderzoekstafel liggen en plakken wij drie ECG-stickers op uw lichaam. Hiermee registreren wij uw hartritme. Dit is nodig voor het onderzoek. U krijgt een injectie met een licht radioactieve stof en we starten met het onderzoek. De opname duurt ongeveer 20 tot 30 minuten, afhankelijk van uw hartslag. Het is belangrijk dat u gedurende de scan zo stil mogelijk blijft liggen.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de aanwezige nucleair geneeskundige en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek technisch gelukt is en het af te beelden gebied er goed op staat mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen. Als u bedlegerig bent, haalt een verpleegkundige u op.
U hoeft geen specifieke maatregelen te treffen na het onderzoek.

Risico’s en bijwerkingen

De gebruikte licht radioactieve stof is ongevaarlijk voor u en uw omgeving en heeft geen bijwerkingen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet onmiddellijk bekend, dit duurt drie tot vijf werkdagen.
De afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) stuurt het verslag van het onderzoek naar uw behandelend specialist. In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de uitslag met u. Deze afspraak moet u zelf maken.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)
043 – 387 67 47
op werkdagen van 08.00 uur tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 2 november 2021