wacht bevo2

Patiëntinformatie

Renografie

Onderzoek op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)

1: Het maken van een botscintigrafie
Scanner Renografie

U bent door uw behandelend arts verwezen naar de afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) voor een renografie.

Op dit blad informeren wij u over dit onderzoek.

Het onderzoek vindt plaats op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde niveau 0. Volg A–0–paars. 

Wij verzoeken u tien minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. Bent u verhinderd voor uw afspraak, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling, minimaal een dag voor het onderzoek.

De licht radioactieve stof die wij inspuiten wordt speciaal voor u besteld en gemaakt.

Wat is een renografie?

Met behulp van een renogram brengen wij de doorbloeding en de werking van uw nieren in beeld. Ook wordt zichtbaar gemaakt hoe de urine van de nieren naar de blaas stroomt. Om dit zichtbaar te maken, krijgt u een licht radioactieve vloeistof in de bloedbaan gespoten die opgenomen wordt door de nieren en weer uitgescheiden wordt via de urine.

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.
  • Tijdens de scan kunt u uw kleren aanhouden. Wij adviseren u om gemakkelijke kleding te dragen, bijvoorbeeld een T-shirt en joggingbroek. Let op dat er geen metalen delen aan deze kledingstukken zitten zoals ritsen of knopen.
  • Laat sieraden en waardevolle spullen zoveel mogelijk thuis. De afdeling kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of vermissing van spullen die in de kleedkamer moeten achterblijven.

Wat u altijd moet melden

  • Bent u zwanger of denkt u dit te zijn? Neem dan contact op met uw arts vóór het onderzoek.
  • Als u borstvoeding geeft, kan het zijn dat u na toediening van het radiofarmacon enkele voedingen moet overslaan. Als u hierover vragen heeft, neem dan voor het onderzoek contact op met onze afdeling.
  • Heeft u last van allergieën bijvoorbeeld hooikoorts, astma of eczeem? Dan moet u dit melden aan de Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u op de normale wijze blijven innemen.

Het onderzoek

Wanneer u zich meldt op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde) moet u voorafgaand aan het onderzoek 400 milliliter water drinken. Vervolgens wordt u opgehaald voor het onderzoek en mag u eerst naar het toilet gaan om uw blaas te legen.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Via een infuus in uw arm krijgt u een licht radioactieve vloeistof toegediend en start de scan. De scanner bestaat uit twee platte camera’s die dicht bij uw lichaam staan maar u niet aanraken. Deze camera’s bewegen gedurende het onderzoek niet.Afhankelijk van de aanvraag maken wij ongeveer gedurende 30 tot 40 minuten een serie foto’s van de nieren en de blaas. Het kan zijn dat u tijdens het onderzoek een plasmiddel krijgt toegediend. Dit middel stimuleert de urineproductie.
Na de serie foto’s vragen wij u om uit te plassen op het toilet en de urine op te vangen in een po of urinaalfles. De hoeveelheid urine hebben wij nodig voor berekeningen bij het onderzoek.

Tijdens het onderzoek zelf kunt u ook nog vragen stellen aan de aanwezige nucleair geneeskundige en/of Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige.

Kinderen

Als uw kind dit onderzoek nodig heeft, krijgt u eerst een afspraak bij de kinderprikdienst voor het plaatsen van een infuus in de arm van uw kind. Via dit infuus krijgt uw kind de licht radioactieve vloeistof toegediend bij op locatie Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde). Hierna worden de serie foto’s direct gemaakt.

Het kan zijn dat uw kind tijdens het onderzoek een plasmiddel krijgt toegediend. Dit middel stimuleert de urineproductie. Na de serie foto’s vragen wij u om de luier van uw kind te verschonen of om u kind te laten uitplassen op het toilet, waarna er nog een foto wordt maakt.

Bij kinderen mag er één ouder/begeleider mee gedurende het hele onderzoek. U mag een DVD, boekje of knuffel meenemen. Op de afdeling is een DVD-speler aanwezig. Het is mogelijk om flesvoeding te geven gedurende het onderzoek. Bij kleine kinderen kan flesvoeding helpen bij het stil blijven liggen. Het kan zijn dat we uw hulp vragen om ervoor te zorgen dat uw kind goed stil blijft liggen tijdens het onderzoek.

Na het onderzoek

Wanneer het onderzoek technisch gelukt is en het af te beelden gebied er goed op staat mag u naar huis of terug naar de verpleegafdeling als u bent opgenomen. Als u bedlegerig bent, haalt een verpleegkundige u op.
U hoeft geen specifieke maatregelen te treffen na het onderzoek.

Risico’s en bijwerkingen

De gebruikte licht radioactieve stof is ongevaarlijk voor u en uw omgeving en heeft geen bijwerkingen.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet onmiddellijk bekend, dit kan tot vijf werkdagen duren. De afdeling Beeldvorming (Nucleaire Geneeskunde) stuurt het verslag van het onderzoek naar uw behandelend specialist. In een vervolgafspraak bespreekt uw behandelend specialist de uitslag met u. Deze afspraak dient u zelf te maken.

Contact

Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact met ons op.

Beeldvorming 2 (Nucleaire Geneeskunde)
043 – 387 67 47
op werkdagen van 08.00 uur tot 16.30 uur

Laatst bijgewerkt op 9 december 2020