Balie poli Oncologie

Folder

Polikliniek Oncologie - algemene informatie

Wat kunnen wij voor u betekenen en wat kunt u van ons verwachten?

Vrijwilligers oncologie centrum
De poli Oncologie

Uw huisarts of specialist verwees u naar de polikliniek Oncologie van het Maastricht UMC+.
Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn:

  • Er is geen sprake van kanker, maar van een goedaardige afwijking.
  • Er is een vermoeden op kanker.
  • De diagnose kanker is al gesteld.
  • U bent stamceldonor.

Op onze polikliniek werken experts. Dit zijn professionals en artsen die specialist zijn in de behandeling van goedaardige aandoeningen en kwaadaardige aandoeningen. Zij werken allemaal samen om snel tot een juiste diagnose en een goede behandeling te komen.
De onderzoeken plannen we allemaal achter elkaar. U hoeft dan minder vaak naar het ziekenhuis te komen en de wachttijden zijn dus ook korter.

De polikliniek Oncologie ligt niet in het hoofdgebouw van het Maastricht UMC+, maar in één van de gebouwen ernaast (dr. Tansgebouw). 
In dit gebouw zit ook de Maastro clinic. Maastro is het radiotherapiecentrum voor verschillende vormen van radiotherapie (bestraling). Dit centrum bevindt zich op niveau 1 tot en met 3.

Op niveau 4 zit het Dagcentrum Interne Ziekten. Hier komen de patiënten die chemotherapie krijgen. 
De polikliniek Oncologie is op niveau 5 van het dr. Tansgebouw.
U vindt meer informatie hierover in het deel ‘Bereikbaarheid’. Lees deze informatie goed door.

Wat kunt u van ons verwachten?

Op de polikliniek Oncologie heeft u een afspraak met een arts, verpleegkundige of een andere zorgverlener.
U kan hier komen voor:

  • een onderzoek
  • een behandeling
  • het bespreken van uitslagen
  • een controle gesprek

Op het Dagcentrum Interne Ziekten (niveau 4) doen we de poliklinische behandelingen. Een poliklinische behandeling is een behandeling waarvoor u naar het ziekenhuis komt en daarna weer naar huis gaat. Denk daarbij aan:

  • chemotherapie
  • bloedtransfusies 
  • het geven van andere medicatie via infuus 

Onze spreekuren plannen we volgens afspraak. We proberen ons aan de afgesproken tijd te houden. Soms kan het dat een spreekuur uitloopt. We laten u dit dan weten.

balie OC MUMC+

De eerste afspraak

Uw huisarts of specialist maakt de eerste afspraak. U kunt de afspraak ook zelf maken (altijd na verwijzing).

Bent u niet eerder behandeld in het MUMC +? Dan moet u zich eerst inschrijven voordat u naar de polikliniek komt. 
U gaat hiervoor met het pasje of met het bewijs van uw ziektekostenverzekering naar het bureau Patiëntenregistratie. Bureau Patiëntenregistratie vindt u op het Poliplein in het hoofdgebouw van het ziekenhuis. Hier maken wij een pasfoto voor in uw medisch dossier. Voor uw veiligheid is het belangrijk dat de arts in één oogopslag ziet dat u de juiste persoon bent. 

Verandert er iets in uw persoonlijke gegevens? U bent bijvoorbeeld verhuisd of u heeft een andere zorgverzekering? Dan kunt u dit bij Bureau Patiëntenregistratie persoonlijk, via de telefoon of via mail doorgeven.

Op de afgesproken tijd meldt u zich aan via de aanmeldzuil op polikliniek Oost of West met de afsprakenbrief of het patiëntenpasje.

Neem het volgende mee naar uw afspraak:

  • eventueel een verwijsbrief van uw huisarts of behandelend specialist
  • de nieuwste versie van het overzicht van de medicijnen die u gebruikt (dit mag niet ouder zijn dan 7 dagen) of een medicijnpaspoort
  • patiëntenpasje; voor uw veiligheid zijn wij verplicht dit pasje als identificatie te vragen

U hebt eerst een gesprek met uw behandelend specialist en/of met een verpleegkundige. Zij zullen u vragen stellen, uw vragen beantwoorden en u vertellen welke vervolgonderzoeken er komen. De kans is groot dat u ook een lichamelijk onderzoek krijgt. Hoe uitgebreid dit onderzoek is, hangt af van het specialisme en uw probleem. Houd er rekening mee dat een bezoek aan de polikliniek langere tijd kan duren.

Sommige onderzoeken en uitslagen kunnen moeilijk voor u zijn. Door de spanning kan het zijn dat u de informatie niet kan onthouden. We raden u aan om iemand mee te nemen. U kunt daarna alles rustig nog eens op een rij zetten. Schrijf vragen die u heeft vooraf op om te voorkomen dat u iets vergeet.

Een afspraak op afstand

Naast een afspraak op de polikliniek kunnen we ook een telefonische afspraak of een afspraak via beeldbellen plannen.

Telefonische afspraak
Het volgende is goed om te weten.

  • Het MUMC+ belt met een anoniem nummer. Neem inkomende anonieme gesprekken dus wel aan.
  • Zorg dat u op een plek bent waar u rustig kunt praten.
  • Schrijf de vragen die u voor uw zorgverlener heeft op, zodat u niets vergeet.

Beeldbellen
Ook hiervoor  hoeft u niet naar het ziekenhuis te komen.

Bloedprikken

Tussen 08.00 tot 16.00 uur kunt u bloed laten afnemen door de bloedprikdienst van de polikliniek Oncologie. De bloedprikdienst is tegenover de schuifdeuren aan de Oostkant van de polikliniek Oncologie.
U kunt uw bloedbriefjes in de daarvoor bestemde brievenbus doen. Deze brievenbus is in de deur van de bloedprikdienst. Daarna roepen we u op volgorde naar binnen. Ondertussen kunt u wachten in het Ontmoetingscentrum. Het Ontmoetingscentrum ligt tussen poli Oost en poli West.
De bloedprikdienst heeft pauze van 12.20 tot 13.00 uur.

Second opinion

Het kan zijn dat u naar het MUMC+ komt omdat u graag een tweede mening wilt van een andere arts. Dit heet een second opinion. Dit is niet omdat u uw behandelend arts niet vertrouwt.
Bij een second opinion is de wachttijd tot aan de afspraak bij iedere aandoening anders. Soms is de wachttijd langer dan u graag zou willen. Dit komt doordat we eerst uw gegevens opvragen bij uw behandelend arts. Deze gegevens worden besproken voordat u de eerste keer naar het spreekuur komt.

Het kan ook zijn dat u na een diagnose in het MUMC+ een second opinion wilt in een ander ziekenhuis. Op onze website vindt u hierover meer informatie.

Ontmoetingscentrum

In het ontmoetingscentrum van de polikliniek Oncologie kan u terecht voor voorlichting en ondersteunende zorg. Het ontmoetingscentrum ligt tussen poli Oost en poli West.
U kunt hier terecht voor:

  • meer informatie 
  • het stellen van uw vragen aan medewerkers 
  • zelf informatie zoeken
  • de medewerkers kunnen u in contact brengen met patiëntenverenigingen
  • een kop koffie of thee

Wachten: Soms moet u wachten op de uitslag van een onderzoek, uw afspraak bij de arts, de bloedprikdienst of het Dagcentrum Interne Ziekten. U kunt dan wachten in het Ontmoetingscentrum. We halen u op als u aan de beurt bent. 
Heeft u een afspraak bij uw arts? Ga dan 5 minuten voordat uw afspraak gepland is naar de juiste wachtkamer (Oost of West). Hier haalt uw arts u op.

Ondersteuning: In het Ontmoetingscentrum zijn de psychologen en maatschappelijk werkers er voor u:

  • als u extra begeleiding of hulp wilt
  • als u vragen heeft over werk, geldzaken of huisvesting 

Voor een gesprek met deze hulpverleners moet u een afspraak maken. Hiervoor is een verwijzing van de behandelend arts of verpleegkundige nodig. 
 

Bereikbaarheid

De polikliniek Oncologie van het MUMC+ bevindt zich niet in het hoofdgebouw van het MUMC+ maar in het aangrenzende dr. Tansgebouw, op niveau 5.

Route en parkeren

  • Parkeert u op het parkeerdek van het hoofdgebouw (MUMC+)? Volg route 10-5
  • Parkeert u op P7 dr. Tanslaan 10? Neem de hoofdingang van de Maastro clinic. Links en rechts in de hal zijn de liften naar niveau 5: polikliniek Oncologie.

U kunt uw routeplanner instellen op dr. Tanslaan 10, 6229 ET Maastricht.

De betaalautomaat voor parkeerplaats P7 bevindt zich op de parkeerplaats tegen de fietsenstalling.

Betaalautomaat P7

 

  • Verlaat u het gebouw via de ingang van Maastro op niveau 0? Steek dan over naar parkeerplaats P7. Hier loopt u rechtdoor naar de betaalautomaat bij de fietsenstalling.
  • Vanuit de polikliniek Oncologie gaat u naar niveau 1. Volg de bordjes “loopbrug naar AZM”. Op de loopbrug aangekomen gaat u rechtsaf. U komt uit bij de trap/lift. Op niveau 0 loopt u naar buiten. Aan de linkerzijde bevindt zich de fietsenstalling en de betaalautomaat.

 

 

  • U geeft de taxichauffeur het adres dr. Tanslaan 10 en neemt de hoofdingang van de Maastro clinic. Links en rechts in de hal zijn de liften naar niveau 5: polikliniek Oncologie.

  • Komt u met de bus? Dan stapt u uit bij halte Forum/MECC. U loopt naar de MUMC+ ingang Noord. Deze ingang neemt u ook als u vanaf station Maastricht Randwijck komt. Vanaf deze ingang volgt u Route 10. Halverwege de loopbrug gaat u links door de klapdeuren. U bent nu in de Maastro clinic. Via de polikliniek van de Maastro clinic loopt u tot aan de glazen schuifdeur. Hier gaat u naar links. In deze gang vindt u de liften naar niveau 5: polikliniek Oncologie.

  • Bent u slecht ter been en heeft u hulp nodig om naar de poli Oncologie te komen? Dan kunt u de hulp inroepen van de vrijwilligers. Zij zijn aanwezig bij de hoofdingang van het MUMC+.

Contact en websites

Polikliniek Oncologie:                     043-387 64 00
Ontmoetingscentrum:                   043-387 26 00

Voor niet dringende vragen kunt u ons mailen: 
poli.oncologie@mumc.nl

Voor het maken, verzetten of afzeggen van afspraken op langere termijn (meer dan een week) ga naar: www.oncologiemumc.formstack.com/forms/verzetten_maken_of_vragen_over_bloedbriefjes_medicatie

Bureau Patiëntenregistratie: 043-387 68 33 of pr@mumc.nl
Vrijwilligers: vrijwilligersorganisatie@mumc.nl

Websites

www.oncologie.mumc.nl

Laatst bijgewerkt op 30 maart 2023. Bekijk de meest actuele versie van deze folder op: info.mumc.nl/pub-100